long live!!!

Tuesday, October 25, 2011

dulu, saya sangat suka...sekarang pun suka jugak..


masa zaman2 sekolah rendah dulu kan, kalau tulis kat buku biodata kawan masa hujung tahun, mesti tulis "hobi: membaca" ececehh..cliche abes!! eh, tapi betul tau..mama cakap, i dari kecik suka membaca..masa umur 4-5 tahun gitu, bangun pagi celik mata terus cari buku!!masa tu buku kaler2, buku mengeja ABC, habes akademik lahh buku yang i baca tu..;-)

kalau orang datang rumah pun, mesti mama i kembang kempis abes hidung time tu..maklum laa anak suka membaca..ye dok??membaca kan amalan mulia..hihihi..harapnyer Rafique inherit laa minat membaca ni..sebab my hubby pun suka membaca..in fact, he read more than i do..



when time pass by, i masih suka membaca..tapi mula menuju ke arah kurang ilmiah sket laa..like membaca komik, siri penyiasatan apekemende ek lupa dah pastu up sket ke little black dress collection, then pergi ke novel cintan cintun di alam remaja..masa dok menggila ngan novel ni, selagi tak abes satu novel tu, jangan harap laa nak tido..sambil makan pun i bawak buku tu kat meja makan!!punya lahh hobi membaca kannnn??tapi cuba bagi buku sejarah tingkatan 5, baru baca tajuk kat kulit buku pun i dah menguap..=P



masa dok menggila ngan novel tu, xde dah mama suka sangat hobi membaca i tuh..lagi kena bebel ada lahh.."baca laa novel tu sambil makan, karang nak suap masuk mulut, pergi masuk lubang hidung!!" haaaa..nampak tak perbezaan penerimaan amalan membaca disitu??hihihi..
mak mana tak marah weh kalau dah esok lusa nak amek trial PMR, i dok sibuk ngadap novel Ahadiat Akashah..pastu siap boleh jawab balik kalau kena marah "ni untuk paper bahasa melayu kertas 2 laa mama".. ada gaya2 macam mak i tak gi sekolah jer alasan tuhhh..PANGGG sebijik baru tau!!


hobi membaca novel ni memang sampai ke zaman study kat UPM laa..tapi i ni tak jenis suka mengumpul novel sangat..lagi suka meminjam novel orang..jimat bajet aku!!LOL!novel bukan murah maa..kalau koleksi Cecelia Ahern tu sampai rm30++ sebijik..kalau sebulan baca 4 novel, bengkok lah wehh!!dah laa i punye PTPTpu ciput..xdok laa nak rasa berjoli sakan macam orang lain..bayar yuran jer dah abes.harapan lah pulak nak mintak duit ngan abah untuk beli novel..mahu kena hempuk ngan buku Toxicology 1400 muka surat with hardcover tuh!!ada berani????maka, i beli novel 3-4 bulan sekali jer laa...yang lain, pinjam sudah..pastu pulak, baca novel sekali jer..pejadah baca novel yang sama 4-5 kali kan?



cuma sejak2 dah ada Rafique ni, masa untuk mengadap buku dah berkurang..kalau ada masa pun, lagi best main ngan Rafique..kalau Rafique tido pun, lagi best i join dia tido!!HAHAHA..


last 2 week yang Big Bad Wolf Sale kat MAEPS tu i pun pergi laa jugakk..and para penggila novel sudah pastinya memang gila ngan harga runtuh tu..novel Cecelia Ahern yang RM30++ jadi RM8 jer sebijik!!just imagine..tu pasal Cik Aziah ni memborong sampai 4 biji..tu pun sebab dia nak budget pasal nak kawen bulan depan,kalau takkkk mahu satu bonet buku dia beli..



and i memang kagum laa melihat orang yang sampai tahap bawak luggage bag size ala2 nak gi London 1 bulan ke sana untuk sumbat buku!!memang borong abess wacakap lu..ulat buku yang tak pergi mesti rasa rugiiii sangat.dan i??beli gak laa beberapa bijik for me, hubby n Rafique..tapi xde laa tahap angkut luggage or troli pergi pasar..sikit2 ajer..yang itu pun entah bila nak abes baca..yang paling surprising kat sale tu ialah buku2 yang hard cover pun around rm5-25 jer harga dia!!


enough said.this is one of the book that i bought the other day..


walaupun buku ni ada koyak sket kat tepi dia, i tetap beli gak..last piece masa i pergi tu..i love the way she write..very pleasant to be read.=) dalam buku ni dia share her own experience of being a mother to two daughters and 4 grandchildrens and give us few tips to be a good mother..bila baca buku ni, dia buat i sedar beberapa perkara yang memang berlaku dalam hidup i, and i bet all mothers experienced it cuma kita tak value that "thing"..nanti bila ada masa i share on what i read in this book k..

korang suka membaca tak??? tengah baca buku ape sekarang??=)

5 comments:

juelee said...

me tak beli buku ni, tak jumpe la dina..
me beli buku parenting gak hehe tapi banayk yg best dah habes..

My Azie said...

sophie kinsella-shopaholic..ngeh2..

deena awanis said...

jue : tajuk ape yg jue beli??masa dina gi pun banyak yang dh abes kot..yg ni pun tinggal sebijik je.

kak azie : nak pinjam 1...=P

Mrs Nageb said...

Rugi rasanya tak pegi rituh...
Minat gak,tapi sekarang macam dah kureng gitu...

Princess Ayang said...

aku memborong smp almost 400.. tp bukan beli novel, dh tamat kisah membaca novel..skrng kisah nk blaja masak n baking..hehehehe