long live!!!

Wednesday, September 7, 2011

review of Maybelline Mascara and Dior Foundation

gara2 upload gambar raya wordless wednesday tadi, ada pulak orang bertanya i pasal skin care n pakai make up ape sebab nampak cantik..huhuhu..mesti pic lain i buruk kan??tu pasal tetibe gambo nampak cantik, terus orang tanya..hukhuk.. tapi takpe laa..i buat laa entry gedik cerita pasal kecantikan just for u my lovely reader cik adik manis..orang lain kalau tak lalu nak baca, skip jer laa yer u all..


pasal skin care i simple2 ajo..takde pakai brand mahal2 pun skarang ni..cut budget untuk perkara2 yang lebih penting..Alhamdulillah blessed with skin yang tak de masalah serius..fine lines sebagai tanda usia meninggalkan zaman REMAJA tu ada gak laa sikit2..pejam mata jer laa..bab mekap memekap ni, i memang suka sebenarnya..cuma sejak ada Rafique (tak abes2 nak kaitkan ngan anak) kurang sikit masa membelai diri..ecewwaaahh..mandi pun sambil2 anak tunggu depan pintu..kalau nak gi keje tu, memang banyak bare faced jer lahh..takat tepek2 bedak sikit..eye liner n blusher kalau sempat..eh orang tak tanya pasal gi keje lahh dina, orang tanya pasal gambar raya!!


ok fine.gambar bertudung hijau tu, unedited..taken by IPONG ajo..i takde DSLR segala..nak kata tak cantik, i pun suka pic tu..rasa macam cantikkk jer..#perasan tapiiiii..itu bukan wajah bare-faced darlinggg...karang tepek wajah bare-faced pucat lesi, pitam u ollss tengok i!!i do make up..light2 ajer laa..coz my make-up artis bangun lewat..raya pertama tu,mekap done by my sister..tu pasal sempat bereyeshadow bagai..kalau ikut i punya make up scheme, foundation (kalau rajin),compact powder, eyeliner, blusher, lip balm n gloss (kalau rajin). that's it..less is more!!RIGHT?? kunnnuunnn..



now, i wanna share my review on two make up stuffs that i recently used..and have fallen in love with them!!!



first is mascara Maybelline..Volum' Express The Colossal Washable Mascara..alaa yang packaging kaler kuning ni haa..



i ni sebenarnya bangsa kurang menggemari mascara walaupun bulu mata kontot dan tak lentik sebab pertama, tak reti pakai selalu bergumpal dan sebab kedua pulak payah kalau nak solat kat luar..nak kena bawak make up remover segala, memang bukan i lahh tuuuu!!!Kalau tak pakai mekap remover mula lah hitam macam mata panda jadiknyer..so, baik tak yah pakai.

nak dijadikan citer..i punyer i liner dah abes..pastu, mintak hubby belikan baru sebagai hadiah raya..hihihi..tapi rezeki dimurahkan Illahi, mama i telah kasik sebatang eye liner MAC untuk anakanda ini, so tak yah ler beli eyeliner..tapi sebab hubby dah janji nak belikan eyeliner, tak kan laa kita nak lepaskan begitu saje, i tukar laa kepada Mascara..i bukan cekik darah tau..daripada janji nak beli eyeliner MAC rm90, dah reduce ke Mascara Maybelline rm30++..not bad whattt???=D

untuk pertama kalinyer, i rasa gembira memakai mascara..tak bergumpal..senang jer sapu..bahagian hujung mata pun boleh sapu..kalau tak, jenama i mesti pakai mascara separuh jer..sebab mesti comot..ngeeee..=) daku yang skill pakai mascara memang score D+ pun rasa ala2 dapat B+..takleh kata A..menipu pulak tuhhh..bulu mata pun takde rasa berat sekilo..ohh..i'm lovin it!! practice makes perfect!!tak lama lagi, rozita che wan pun kalah ngan i lahhh!!HAHHAA..pastu bila cuci, dia memang tak comot..LIKE LIKE LIKE!!!pasni nak gi jalan2, rajin lah bini mu ini pakai mascara wahai hubby..kata u minat Rozita Che Wan kan???ni haa Dina Che Zakaria..demi mu hubby, kat umah pun i pakai mascara gak nanti (ENTAH BILA NANTI ITU).usaha ke arah menggembirakan hati suami gak ni namanya kannnn????


maka, belilah Maybelline Volum' Express The Colossal Washable Mascara!!MURAH, JIMAT, BERKUALITI..=)



another product is Diorskin Sculpt Foundation..ini disambar kala pergi ke Alamanda pada bulan puasa..jalan2 jer kononnya sementara bukak puasa..sekali tertest kat tangan..pastu salesgirl dia offer test kat muka..pastu hubby cakap nampak smooth..pastu terus fall in love.pastu terrrrbayar and terrrrbawak balik.=) sekali lagi, i sebenarnya cuba untuk menggembirakan hati suami..suami kata cantik, takkan nak lawan cakap pulak dokkk???
ini second time beli foundation..first time beli MAC..stick foundation..tapi i tak happy sangat..this one is liquid foundation.texture yang lebih ringan dan tak rasa macam pakai foundation pun..tak melekit..kulit nampak flawless u all!!sume sebok tanya i pakai skin care ape time raya ari tu..padahal i pakai foundation..tu pasal flawless semacam kulit ni..try tak pakai..memang tak dapek laa nak flawless..


me n my official make up artist bila balik kampung..sesape kat area Kota Bharu, nak gi dinner ke..nak bertunang ke..boleh laa nak mintak budak ni mekapkan..make up light2 gitu..charge murah2 jer..dia baru dok belajar2..adik i baru form 4..sekadar suka2..n cover duit poket dia jer..


itu jer laa kot yang dapat di share..sekian.
daaaaaaaaaaaaaaaaaa...

1 comment:

e.l.i.z.@ said...

brapo hrga foundation dior tu? napok supo best jah hihi..keli br test foundation simplysiti hihi