long live!!!

Tuesday, April 12, 2011

mari2 kawan sumer, dina nak ajar masak ni...mari2..


selamat petang cik2 dan puan2 semua..hari ni chef dina nak ajar u ols memasak ok..walaupun i adalah bangsa yang x begitu pakar dalam masak memasak, tapi yang pastinya i sudahpun mempunyai seorang die hard fan terhadap masakan2 i..phewwiiittt..x payah susah2 u all teka, sape lagi yang akan suka sangat my cookings kalau bukan my cheeky Captain Rafique Zaquan nihh..=)




so, today i would like to share with u all how i prepare foods for Rafique..masak makanan baby is very easy peasy ok..x yah masuk gula, garam, ajinomoto bagai..hanya masak dengan kasih sayang.konfem ur baby will like ur cookings!!;-D

ada banyak cara yang kita boleh gunakan untuk masak makanan baby tau..boleh steam, boil, bake (bakar) dan jugak by microwaving..NO NO NO NO NO..jangan goreng ikan seekor bagi kat baby ok..oily foods is not suitable yet for babies..

for fruits like pear and apples or veges like carrot, broccoli, potatoes i choosed the best cooking option which is steaming..steam adalah cara yang paling sihat untuk masak makanan sebab steam dapat mengelakkan kehilangan nutrients dalam makanan..tapi untuk bubur nasi dan barli i masak (boil) macam biasa lahh..entah bila kurun beras ngan biji barli tu nak jadi bubur kalau kite steam kan..



lepas dah siap di stim sayur-sayuran sumer tu, boleh laa di blend kan..i pakai stick hand blender..lupe pulak nak amek gambar hand blender tu, jadi len kali jer lah i citer ngan panjang lebar pasal blender tu..ohhh..working mummies like me, jangan risau ok bukan susah pun sediakan foods for baby ni..sebab kita boleh masak in large quantity dan simpan dalam peti sejuk..simpan kat chiller boleh tahan around 2-3 days dan kat freezer boleh tahan up to 3 months..tapi kalau simpan lama2 sangat rasa makanan mesti dah berubah kan??nutrien pun banyak hilang..so, i biasanya akan buat stok untuk seminggu jer..

lepas dah blend, masukkan lah makanan tadi dalam ice cube with lids macam pic kat bawah ni..tray ni boleh beli kat Giant RM7.99/2 pcs..murah ajer..beli banyak2, senang untuk wat food stock for ur baby..i cube tu around 1.5 ounce i rasa dia punyer capacity..


on the day, before nak bawak pergi nursery or feeding time, i masukkan cube2 yang menjadi pilihan mengikut amount yang diperlukan..currently untuk Rafique i guna 4 cubes for each feedings..yang dalam pic bawah ni barley, potato ngan carrot ngan sikit air or breastmilk..pastu masukkan dalam microwave for 1-2 minutes..just to thaw and heat the foods..kejap je panaskan sebab makanan tu kan dah masak previously..sometimes habes licin, sometimes x cukup!!see??i've told u..he's a big fan of my cookings..=)


lepas dah keluar microwave, gini lah hasil dia..dah lembik dan panas..then, i gaul2 dengan fork or spoon to mix thoroughly..anyway, i campur air tadi sebab i kept the food in freezer very thick, so i masukkan air bila nak panaskan kat microwave to thin them..



jeng jeng jeng..ready to be eaten my baby..aik, apsal oren (carrot) jadi hijau (broccoli)?? hihihi..pic ni jer yang ade, belasah jer laa..


senang jer kan???i just need around 2 hours per week (plus minus masa untuk berkejar bf Rafique, change his CD etc) to prepare his foods..plus 2-3 minutes every morning untuk siapkan his food untuk dibekalkan kat babysitter..

here are some foods options i currently mix and match (macam baju seluar pulak mix and match kan???) for Rafique :

  • avocado
  • pisang
  • apple
  • pear
  • apple
  • bubur nasi + ikan bilis
  • potatoes
  • sweet potatoes
  • barley
  • broccoli
  • carrot
seronok experimenting with his food..i try campuran lain to make the variety..try and error apa yang dia suka..its fun!!sometimes ada gak yang dia x suka..apple or pear is fine for him.when apple + pear he'll reject..it's fun for me!!plus happy tengok Rafique makan air tangan ibu dia..mama pulak pesan sambil masak for him baca doa dan selawat sambil masak kat dia n tiup dalam makanan..insyaallah lembut hati anak nanti..=)

weekend ni ingat nak try beli salmon pulak..its good for baby's brain kan??

anyway, i've tried to make "caramel" for Rafique too!!using my breastmilk..hihihi..i know, some said x patut introduce egg too early to baby, but since Rafique never get any allergy, i tried laa..it turns out that he likes it..and no allergy problem!alhamdulillah..u all pun boleh try buat if u don't mind to skip the baby food chart..without sugar will be fine i guess..hurmm..

i do bought Heinz ready-made biscuits and yogurts for him but i rarely give sebab rasa lebih berpuas hati bila Rafique makan dari air tangan sendiri and i know the cleanliness level when preparing his food..

selamat bereksperimen with ur baby's foods mummies..

jom share ngan i how u all prepare foods for ur little ones!!


17 comments:

MrS. F!zA said...

org ckp microwave tk elok digunakan..

*kami dlu selalu guna microwave..lps ada sorg aunty cina ni cerita dia hari2 panaskan mknn guna microwave now kena kanser.. myb doc yg ckp kot kesan dr makan mknan yg dpanaskan stp hri diamalkan..tkthulah sejauh mna kebenaran tu..lps tu kami pon trus tk guna dah..huhuhu wallahualam

MrS. F!zA said...

* pttla rafique bambam ibu dia rajin try n error masak..nyum2.. rajin la deena..

`BaHa` said...

amir pulak tak suka yang blend jadi cair, kene lenyek2 je.. konon2 chew macam ada gigi. macam2 budak nih...

mrs fiza i heard the same story too tapi tak tau la kesahihan nye
tapi kalau nak cakap cause cancer ni macam2, processed food pun can cause cancer too.

Mrs Nageb said...

owh.....deena yang rajin...I baru nak mencotohi you nih....huhuhu

Jom masak..masak :)

e.l.i.z.@ said...

wowww rajinnyoh!
resipi pun dr mknn yg berkhasiat..
cepat jah besar *mugo lamo x tgk hihihihi

syuhaila binti mustafa said...

better pns kn guna warmer, cm ebm jg.. :) tgh survey unt my son jg.. lg 2/3 weeks will turn 6 months.. :)

deena awanis said...

kak fiza : thanks for informing about microwave..pas nih kena warm pakai warmer laa nampak gaya..

baha : i pun x blend hancur sangat.rafique x nak..maybe sama macam amir nak some texture to feel kot..

mrs nageb : rajin ler sangattt..masak untuk anak jer seminggu sekali..untuk ayahnyer, order jer jugak..hihhi..

kak eli : lama x jenguk sini lah tu..org ada rumah baru katakan..hihii

syuhaila : gud luck to u..=)

Peri PiA said...

Looks really nice ;)

i pon penah bace microwave x elok,ubah gen makanan Wallahualam

i mmg fobia dgn microwave ,takut meletop hihi...kat rumah parents i dah sentuh pon microwave

Ciare Baha said...

kalo xde microwave/food warmer nak wat cane ek? rendam dlm air pns bleh?cthnye ltk dlm bekas tahan panas then rendam dlm bekas lain yg ada air panas. hmm bleh ke gitu ek?

wuah sgt best la entry ni! i nak bookmark :D

nurul aziyana said...

tq deena for sharing..mmg skrg ni tgh tercari2 ilmu pasal prepare solid food utk anak..
btw tray tu yana bli kt giant for 2= rm3.99 jer..naper hrga giant lain2 ek?

deena awanis said...

pia : ade kes microwave meletop ker??hihhi

ciare : i rasa boleh kot rendam air panas macam panaskan EBM tu..Provided u kena make sure food betul2 panas2 laa..temperature more than 60 degree celcius..sebab kekadang walaupun panaskan ngan warmer pun botol jer yang panas, susu x panas..

aziyana : Ekkk..RM 3.99 ek??hahaha..rasa cam 7.99..ke i yang salah??not sure laa..tapi around tu r..nak menunjukkan x mahal je sebenarnya..=)

MyRule said...

err...kalau x panaskan food tapi biarkan dia thaw sendiri ok ke?

deena awanis said...

my rule : thaw sendiri xpe..tapi x kan nak bagi makanan sejuk kat baby kan??except for pisang or avocado that are ready-to-eat..

Anonymous said...

hi. good info. cmana pula u ready nk bg kat bs?bs kna masuk dalam fridge dulu before baby ready nk mkn? share please..

mylia said...

deena...best sgt post nie~ suke...sbb i pun tgh crk2 info nk bg my baby mkn nie..nnt cite pasal blender pulak ek!
tq!hehe...

Khayrany Fadzlyny Hussin said...

dena,kat mana nak carik hand blend tueh. puas kai search. share with me darl

Anonymous said...

[p]M a r c a M o n c l e r G i u b b o t t i d i s e g n o M o n c l e r n u o v a i m m a g i n e c r e a t i v a d e l p r o g e t t i s t a , d e v e d a r e u n a s e n s a z i o n e n u o v a q u a n d o s i i n d o s s a . These jackets we recommend includes very soft material [url=http://www.monclersoutletonline.it]moncler outlet online[/url] which material forces you to feel cozy . Moncler jackets outerwear sleeps in his turret


隆掳Very [url=http://www.monclersoutletonline.it]moncler outlet italia[/url] true, sir . "Oh?" Yang [url=http://www.monclersoutlet2013.it] moncler outlet[/url] Ming, a slight your . Do you agree me? The fact proved that with moncler is right . Ma persino i pi篓麓 smemorati tra noi farebbero fatica a [url=http://www.monclersoutlet2013.it]moncler[/url] negare il radicale cambiamento portato da Moncler nel panorama del casualwear in meno di un decennio . Moncler continua a svettare su tutti e tutti continuano a guardare all'azienda come [url=http://www.monclersoutletonline.it]moncler outlet[/url] al modello da seguire . Ladies Moncler is without a doubt well known, [url=http://www.monclerdonnaoutlet.it]moncler donna[/url] the application will show designer and even sexxy.[/p]