long live!!!

Monday, November 1, 2010

helppppppppppppp!!!!!!!!!!!

i rasa Rafique is undergoing the growth spurt since yesterday..
asyek nak minum susu..tapi x nak tido..i think he slept less than 4 hours yesterday (siang)..malam pulak pukul 12 tgh malam baru tido..sedangkan selalunyer, he only awake for about 5-6 hours a day..


but then, that's not the problem..


the problem is..

dia asyek muntahkan balik susu yang dia minum tu..dah naik masyam anak ibu nehh..hikhik maybe sebab minum banyak sangat kot..

so, yang i dok pikir sekarang ni, should i stop from feeding him continuosly as he wish for untuk elak dia muntah tu..or ikut jer dia..bagi dia minum jugak, walaupun dia muntah????

HELP!!!HELP!!!!HELP!!!


9 comments:

`BaHa` said...

babe, baby i mase dah 35-40 hari die pun dah kurang tido masa siang, nasib baik malam dia tido lena. maybe dah nak besar la tu agaknya kan..
and pasal muntah, i ada baca buku n tgk tv show.. it's PERFECTLY NORMAL for a baby kalau dia termuntah kan susu balik. there are reasons, i tak ingat la nak share kat sini. Amir pun pernah muntah smpi keluar dari hidung, tp tak banyak kali la macam tu. Kalau termuntah sikit2 tu memang selalu especially bila a while lepas feeding kita dah gerak2 kan dia, termuntah la sikit. And I rasa kalau baby nak minum tu bg je jgn ditahan2, cuma dia pun kadang terminum banyak dr perut boleh hold inipun boleh menyebabkan termuntah. Tapi pasal muntah ni mmg normal unless baby muntah sgt2 kerap in a day n smpi nmpk dehydrated n lemah maybe u should get doc's consultation

izzahazfar said...

benda biasa....

akak dah alami sbb akmal dulu siap kuar dari hidung..lagi sadis tau..

cadangan : dont stop...just keep on bf sbb ia akan membantu deena utk banyakkan susu...jika susu byk now are time to pumping and restock ur ebm dear..

cadangan kedua:sila tinggikan sedikit kepala baby supaya elak dia punya muntah masuk balik dlm mulut..'burp' kan baby bila dah menyusu..

cadangan ketiga:ibu perlu sabar ya...sesungguhnya anda akan kuat saat ini...

~dARlee zURiS~ said...

dont stop.
my baby dulu pun camtu.naik risaulah tengoknye.even bagi burp pun still keluar balik gak.
tp doktor cakap takde problem as long dia takde nangis ke apa.
mungkin sbb dia dah kenyag tp still nak hisap gak sampai over limit.

salam kenal :)

Peri PiA said...

me pon rase kena sendawakan baby,urut2 hehe

Waktu tidur baby mmg akn bertukar2 rasenya

deena awanis said...

thanks all..
i akan bf ikut jer kehendak en.rafique tuh..

~kak izzah~
mmg niatnye nak start kumpul stock, tapi xde chance langsung sbb asyek nak bergayut jer si kecik ni..

kalau dia stop kejap tu, try gak pump..tp dapatnyer x sampai 1 oz sebelah..agaknyer sumer susu dah masuk dalam mulut comel tu kott..

deena awanis said...

~darlee zuris~

selamat berkenalan..

farahfad said...

babe...same here!
my Afyad pon mmg muntah blk after each feedings!
last nite,i bejaga sbb dia xmau tdoq~muntah ajer..tp xnanges...
my mum ckp kalo bb xburp tu yg munth..
n nk burp bukan snng kan..i de plan nk beli baby patter~read in my blog...ecece...promote gitew!

puterihannan said...

deena, teruskan BF tp jgn leka nk burp kan bb.. bl dh burp pun tgk2 kan jugak takut ada lebih susu yg akan dimuntahkan agi... jangan stop takut nnt effect milk productions... :D

Mrs Nageb said...

Deena,i pun rasa better teruskan :)
my baby pun sama,sometimes dah burp pun dia muntah balik,maybe sebab kenyang kot :)