long live!!!

Friday, September 24, 2010

and the battle begins..

last night susah giler nak tido..pusing kiri salah, pusing kanan salah..

contractions???

ada laa jugak, but still not so frequent..

around 3.45 a.m, i rasa cam nak kencing..tapi sebab malas, wait for few more minutes..*tunggu bladder betul2 penuh laa kononnya* but then, tiba2 rasa macam ada mende yang mengalir keluar from cik V..which is exactly the same feels like macam kita tengah period..

"aik, x kan I terkencing dalam seluar kot???"

cepat2 bangun and pergi toilet..

"aiyak!!its BLOOD on my panties!!"

rileks..rileks..rileks..

kejut hubby yang baru jer tido tu..n he was like refusing to go to the hospital..weh, boleh lak gitu laki aku neh??ngantuk laa tuh..sape suh tido lambat..*geram sekejap disitu* oohh..memang habit hubby i tido lambat kalau keesokan hari dia x keje..and he happens to take leave today..saje nak stand by kot2 baby nak kuar katanya..

tapi dalam x nak bangun, and mata merah menyala tu, dia bangun jugak laa..i siap2, terus gerak gi hospital..

neno neno neno...

sampai hospital, nurse check baby's heart beat and pasang ECG to monitor my contractions..sambil2 tu, amek i punyer medical history..ok..D.O.N.E.

Now, it's time to check the servix dilation..atau nama manjanya nak seluk tuuuttt..haiyyyaaa..tiba jugak masa menggerunkan ni!!

nurse tu rileks je bagi instruction..
u angkat kain belakang tu ke atas bon***, angkat kaki sket and kangkang..tapi u kena tahan, sebab ni sakit sikit..

masa tu, tang sakit i x pikir langsung pun, muka pulak yang rasa tebal semacam..MALUUUU!!!seb baik nurse, kalau kena ngan doctor lelaki, mahu i tarik kain tu tutup sampai atas muka kot!!

bila nurse tu masukkan tangan dia, HAAAA masa tu memang x rasa dah malu, baru rasa sakit!!nak nanges pun ada..tapi cuba sedaya upaya to maintain cool..hehehhe..

then, nurse cakap dilation baru 2 cm..kalau nak warded pun boleh, nak balik pun boleh..but she advice me to go back sebab for the first pregnancy, usually it will take longer time for cervix dilation..boleh jadi i bersalin hari ni, or mungkin jugak another 2-3 days..

so, daripada dok bosan kat ward tu, baik balik umah laa..

after a short consultation, i was released..dorang cuma bagi ubat untuk sapu kat tempat sakit belakang jer..coz seriously, the BACK PAIN WAS SOOOO INTENSE!!!

and up to now, walaupun dah apply the cream, sakit belakang tu macam x kurang langsung pun!!and the back pain buat i x rasa pun sakit contraction!!!hurmm...






18 comments:

Peri PiA said...

deena...jage diri ok

dup..dap..dup..dap

byk kan berjalan..mkn dates

ok x nsht dari isteri yg blm preggy ni?

so kat umah la ni ye

juelee said...

deena... good luck.... semoga segalanye selamat .. aishhhhh tegak plak bulu roma bila cete pasal seluk2 nie..

ciare (^_^)v said...

haih part seluk2 tu yg menggerunkan tu...MALU plus SAKIT kan (org kata).xpelah, sbb tak sabar sgt tggu si kecik kuar, redha jela.

moga ur prince charming kuar arini ya! jumaat hari terulung :)

deena awanis said...

~pia~

through reading pun boleh nasihat jgk..x semestinya pengalaman sendiri kan..=)

yups..at home..cuba buat ape2 je yang boleh lupakan sakit..tp mcm kurang berjaya jer..huhu

deena awanis said...

~juelee & ciare~

just wait for ur turn..feel it urself..hehehhe..

harap sangat baby kuar ari ni..moga ada keberkatan hari jumaat untuk si kecik ni..=)

suezen said...

wah...if i jd u i dh kelam kabut dh nih..im a mommy to be jugak...but on december nnt..btw....all the best in everything ok..bc doa byk2:)....moga di permudahkan segalanyer...amin:)

deena awanis said...

~suezen~

hi..selamat berkenalan..hehe..maybe sbb banyak baca experience orang and dengar org citer, so boleh expect apa yang akan berlaku..=)

thanks anyway..n good luck to u too!!

puterihannan said...

firstly thanks a lot coz writing this n3.. mmg perlu sgt2 info berguna nih. actually masa 1st bb dulu keadaan yg sama berlaku tp bkn kuar darah, kuar lendir. g spital kena tahan terus pecah ketuban terus tpaksa czer :(. padahal bukaan just 3cm jek tak de improvement. tu yg 2nd time ni nk menuntut ilmu sbb kalu boleh nk bersalin normal. btw, sy doakan bb n mummy sihat n selamat.

amiey lee said...

ya rabbi sempat ek nak tulis blog..bertuah nye budak.....hahahahahaahhahahahaha gurau aja yang....

bykkan istighfar ok... hmmm mungkin mlm ni kot sapa tau kan..baby dh tak sbr nak kuar ye...

jaga diri.. amalkan pernafasan yg baik k... kita pun masa bersalin ashraf kuar darah dulu..so enjoy ur self jgn serabut2 tau..ingt ni jihad

Mrs Nageb said...

deena...masyaAllah,sempat lagi tuh hapdet blog...tapi bagus gak,share experience..berdebar i tau...semoga selamat dan dipermudahkan ye deena :)

Hunny said...

hi deena, doakan awak n baby selamat.best of luck.jangan lupa share labour story nanti ye :)

izzahazfar said...

fuh..leh lak ekk...?
masa kat akak...

dah 2 cm..balik umah kemas barang..kemas umah..
lunch jap..
minum ais..hehehe
pastu masuk bilik bersalin dah..

tak le amik masa sampai 2 hari nak bersalin..

kul 1 thari masuk..kul 8.15 akmal lahirla..

apapun take care..akak pulak yg tak sabar nak tengok bb..

Puan nadxoxo said...

Deena! Excitednye! Plus cuak jugak bila baca entry ni. Papepun Nad doakan semuanya selamat dan dipermudahkan-Nya. Nanti update k!

Puan Jiha said...

semoga semuanya selamat..insyaAllah

✿ n.i.e.y.x.z.h.a ✿ said...

deena, dh deliver blom?? wah bestnye.. dh nk dapat baby.. thanks ye share... at least ade gak info tuk 1st time mommy nih.. ^o^

maya amir said...

sempat lagik tulis blog...heheh..i hope by this time, u dah safely delivered.. nanti update gmbr baby:)

e.l.i.z.@ said...

hehehe malu sungguh seluk gotu hehhe

Anonymous said...

[url=http://blue-pil.com/item/viagra.html]online viagra[/url]