long live!!!

Wednesday, October 6, 2010

Rafique Zaquan - day 12


tali pusat my prince charming dah tercabut this morning..so, buat pertama kalinyer, i sendiri tuam dia lepas shower..before this i x berani, sebab takut terkena tali pusat dia..esok boleh laa ibu Rafique belajar mandikan dia pulak!!hoyeahhh!!

and lucky me, my prince charming ni jenis tulang cepat keras, leher dia dah tegak and he's now trying to lift his head upwards..so, xde laa i takut sangat nak mandikan dia nanti..tapi still takut gak takut terlepas dari tangan kan...

he love his bath & tuam time so much..diam jer..x nanges pun..pembersih orangnyer si prince charming i neh..kalau dia poo, mesti dia x tido, x selesa agaknyer..so, it's a hint for me to change him laa..

his favourite past time??of coz sleeping..what can we expect from a 12 day old baby kan??orang sekeliling bisinga camne, kacau dia tido pun, kalau dia nak tido, dia tido jugak!!

berjaga malam??not soo berjaga laa actually..cuma dia drink milk a lot..and night time, he always fallen asleep while i'm nursing him..drink sikit jer..agaknyer x kenyang, sebab tu asyek bangun jer..but towards morning, ok plak dia tido..haisshhh anak ibu neh..

he's now weigh 3.2 kg compared to 2.91 kg birthweight..x lama lagi ibu dapat muscle laa sebab asyek susukan Rafique..;-D
and one more thing, Rafique dah pandai keluar suara sekarang ni..since the last 2 days actually..bukan suara nanges, but suara yang macam tegur orang or bagi respond when we talk to him..huhu..macam ler paham ape yang kita cakap tuu..

oopps..thought this going to be a short entry.tapi terpanjang sudah..

LOVE U RAFIQUE ZAQUAN!!

p/s : kalau boleh, malam ni drink milk banyak2 sekaligus laa..kesian ibu ni yang mata dah naik lebam x cukup tidur..huhu

daaaaaaaaaaaaaaaaaaaa..


16 comments:

Peri PiA said...

comel nya dia,dah nak belaja solat dah tu :)

xoxo,form mak cik pia yg busyuk ni :D

✿ n.i.e.y.x.z.h.a ✿ said...

alalalala.. tomeinye.... sweet je moment time tgh2 nursing, baby tdo... tak sabar nk tgk baby nieza sndri cmtu nnti... bestnye bile dh ade permata hati kan... ibu bermate 'panda' pon takpe.. asalkan baby kenyang & sihat.. ^o^

e.l.i.z.@ said...

fully bf la ni ek? hehhe meme letih la kalu dio minum sikit² hehhe

cepat nyo naik berat dio..

k.eli meme x berani nk mandi maso baby..abih pantang baru try belajar sediri hehe

puterihannan said...

1st daughter dulu masa pantang mak yg buatkan sume... takut le, tak berani nk pegang bb yg halus mulus cenggitu.. tp yg 2nd ni dh decide n buat sume sendiri.. from bersiap brg pantang, mandi bb, siapkan dia tuam.. sume lah.. :D

BURDHANI said...

aunty love you too rafique zaquan..=)

Mrs Nageb said...

Oh Rafique yang cute,bestnya dah ada prince charming ya :)

deena awanis said...

~pia~

kalau x dibedung, memang solat memanjang ler dia..hihi

deena awanis said...

~nieyxha~

yups..bila bf dia mesti x lepas mata nak pandang baby..sampai sakit2 laa leher dok menunduk..huhu..

u r rite..x kesah ler mata panda ke beruang kutub ker, janji dpt give the best to him..=)

deena awanis said...

~kak eli~

insyaallah nak full bf..=)

deena awanis said...

~puteri hannan~

mmg takut..takut kekasaran kita ni wat dia sakit..tapi nak gak wat sendiri..huhu

deena awanis said...

~hani~

rafique dh pakai baju auntie hani bg semalam..tp x sempat nk snap pic, rafique dah poo n kena baju..hikhik..

deena awanis said...

~mrs nageb~

ur time will come very soon..sabar ye..

ANIEMZ said...

akak, jgn biasakan rafique tido kepala mengiring 1 belah je, nanti telinga jadi besar sebelah.. macam anak anim ni haa.. duk dalam NICU asek kepala mengiring sebelah kiri, sampai skarang kalau adjust kepala dia bagi tegak pun mesti nak mengiring sebelah kiri.. terus telinga jadi gebeng (besar sebelah).. hehe

deena awanis said...

~aniemz~

aiyokk..camtu ker??rafique mmg suka ngiring kepala ke kanan cmtu..kalo kita tegakkan, nnt dia senget balik..so, mmg kena selalu betulkn..eh, sampai dok dlm NICU tu kenapa?

ANIEMZ said...

hadeef duk dalam NICU sebab MAS (meconium aspiration syndrom).. tertelan najis.. macam anak kak jiha, tapi anak dia light meconium, yang si Hadeef ni moderate meconium.. alhamdulillah, sekarang dah oke..

MrS. F!zA said...

pndainya rafique.. dh pndai nk kuarkan suara tgur org ye! gud boy!