long live!!!

Monday, April 11, 2011

baby car seat

Since Rafique had outgrown his Maxi Cosi Cabrio-Fix which came together with the Quinny Zapp, dah tibe laa masanya we all mencari new car seat for him..we taught him to sit in his car seat when we were travelling since he was born (be it dekat atau jauh) so that he wont be spoiled asyek nak beriba je atas kete except for mimilk time..=) bukan ape, senang sket kan if one of us need to drive alone with him..kalau dah biasa beriba, konfem dia x mau duduk dalam car seat tu..kalau tetibe ada emergency, kan ke susah...ye tak??



so, up to now, alhamdulillah Rafique memang xde masalah duduk dalam car seat dan stroller..give him some toys, he'll be fine..kalau dah lama sangat (more than an hour) dia dah penat or hungry, then baru merengek sket..



now, let's check faktor2 yang i need to consider in choosing his car seat :




  • 5 point harness >> safety always comes first


  • boleh recline to 4 positions at least >> so that more comfy for him nak baring etc ecpecially when travelling for long distance


  • boleh tahan selama mungkin (up to 4 years old maybe)


  • cantik di mata hubbyku >> i kena pilih warna faveret hubby (black-red) supaya senang dapatkan endorsement for budget..hihihi..


here are few car seats yang menepati spec kat atas tu..tapi i'm still searching for the best especially in term of price laa..=D



Ferrari Cosmo Convertible Car Seat



Halfor Lucida Convertible Car Seat



Maxi Cosi Priori XP




dan yang paling i suka ialah...





Cybex Pallas Car Seat

looks very comfy kan???seswai sangat ngan harga dia..*eyes rolling*



apa pulak car seat pilihan korang for ur baby..jom share ngan i..

8 comments:

MrS. F!zA said...

kita pkai SC je..huhu

deena awanis said...

kak fiza, sweet cherry pun ada satu yang spec nyer kena tapi xde kaler hitam merah r..hihii

MyRule said...

i pakai sweet cherry gak.. kaler merah..:p

Nadya said...

looking for a car seat juge..pinar mate tgk price tag tu sumer..huhu..nk yg comfy, padding tebal, boleh recline tapi harga murah ade ke??huhu

Mrs Nageb said...

I ske yang ferrari tuh...tapi the maxi cosi one sangat tempting juga..huhu...but the last one tuh super comfy lah..dah mcm sofa plak..hehehe :)

deena awanis said...

my rule : ahh ade ekk sweet cherry kaler merah..hurm..not bad..tengok sweet cherry ok gak..harga pun ok..cuma padding dia yang i bape berkenan...

nadya : tu lah pasalll..nak yang padding empuk, boleh pakai lama, baby selesa tapi yang murah..hihi

khalilah : cybex tu mmg super comfy..sumer pun berkenan..tapi sendiri mau ingat ler bajet..

My Azie said...

saya tengok Cybex Pallas Car Seat tu pun seperti saya mahu duduk diatasnya..ahaha.kalau muat :p

deena awanis said...

hahahaha tu r pasal kak azie..silap2 dina berebut ngan Rafique nanti..again.kalau muat..N kalau mampu beli..;-D